Αρχική   Για το παιδί   Τι είναι οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής???

Τι είναι οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής???

Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα έντομο που ζει και αναπαράγεται στο κεφάλι σας. Οι ψείρες του κεφαλιού τρέφονται με το δάγκωμα στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Ποιος μπορεί να λάβει τις ψείρες του κεφαλιού;

Όποιος έρχεται σε στενή επαφή (κεφάλι με κεφάλι) με κάποιον που έχει ήδη ψείρες μπορεί να πάρει τις ψείρες του κεφαλιού. Οι ψείρες βρίσκονται πιο συχνά μεταξύ των παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 – 10 και τις οικογένειές τους.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ψείρες;

•    Γαργάλημα, αίσθημα ότι κάτι κινείται προς την τρίχα.

•    Φαγούρα, που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση στα δαγκώματα.

•    Ευερεθιστότητα

•    Πληγές στο κεφάλι που προκαλούνται από το ξύσιμο. Αυτές οι πληγές μπορεί μερικές φορές να μολυνθούν.

Πώς μπορεί να αποκτήσετε τις ψείρες του κεφαλιού;

•    Με στενή επαφή (κεφάλι με κεφάλι) με κάποιον που έχει ήδη ψείρες. Επαφή είναι συχνή στη διάρκεια του παιχνιδιού στο σχολείο και στο σπίτι (αθλητικές δραστηριότητες, σε μια παιδική χαρά, κλπ.).

•    Με τη χρήση αντικειμένων όπως καπέλα, κασκόλ, χτένες, βούρτσες, κορδέλες για τα μαλλιά, μαξιλάρια ή πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα από κάποιον με ψείρες του κεφαλιού.

Με τι μοιάζουν;

Τα έντομα είναι μικροσκοπικά, χωρίς φτερά, κινούνται γρήγορα, και είναι δύσκολο να τα δούμε. Δεν μπορούν να κάνουν άλμα ή να πετάξουν. Πρόκειται για 1 – 2 mm μήκος και γκριζωπό καφετί χρώμα. Κόνιδες είναι τα αυγά των ψειρών. Είναι δύσκολο να τα δει κανείς και συχνά συγχέεται με πιτυρίδα ή σταγονίδια σπρέι μαλλιών. Οι κόνιδες βρίσκονται σταθερά συνδεδεμένες με την τρίχα. Η ενήλικη ψείρα έχει περίπου το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού και έχει έξι πόδια. Τα θηλυκά γεννούν κόνιδες. Είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Οι ψείρες μπορούν να ζήσουν μέχρι και 30 ημέρες στο κεφάλι ενός ατόμου. Εάν μια ψείρα ξεκολλήσει από το κεφάλι ενός ατόμου, πεθαίνει μέσα σε δύο ημέρες.

Πώς οι ψείρες αντιμετωπίζονται;

•    Υπάρχουν πολλά προϊόντα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση ψειρών.

•    Πριν από την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος, μιλήστε με το φαρμακοποιό σας.

•    Συζητήστε με το γιατρό σας πριν τη θεραπεία σε παιδιά κάτω των δύο ετών.

•    Αγοράστε ένα σαμπουάν ή κρέμα ψειρών

•    Εφαρμόστε τις οδηγίες με προσοχή.

•    Τα προϊόντα για τις ψείρες του κεφαλιού μπορεί να σκοτώσουν τις ψείρες της κεφαλής και πολλά αυγά, αλλά μια θεραπεία δεν μπορεί να σκοτώσει όλα τα αυγά. Ως εκ τούτου, εφαρμόστε μια δεύτερη θεραπεία 7 – 10 ημέρες μετά την πρώτη θεραπεία για να σκοτώσει τις νεαρές ψείρες.

•    Ελέγξτε την κεφαλή για ψείρες καθημερινά μετά τις θεραπείες. Χρησιμοποιήστε ένα φωτεινό φως για να σας βοηθήσει να δείτε. Ελέγξτε προσεκτικά όλα τα τμήματα του κεφαλιού και αφαιρέστε όλες τις κόνιδες, χρησιμοποιώντας λεπτή χτένα. Αν οι ζωντανές ψείρες βρίσκονται τις ημέρες μετά την πρώτη θεραπεία, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.

Χρειάζεται να καθαρίσω το σπίτι μου;

Θα πρέπει να πλυθούν τα καπέλα, κασκόλ, βούρτσες μαλλιών, χτένες, ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που είναι φθαρμένα ή χρησιμοποιείται στο κεφάλι, καθώς και μαξιλαροθήκες, πετσέτες και σεντόνια μετά την πρώτη και τη δεύτερη θεραπεία σε πολύ ζεστό νερό και σαπούνι. ΠΟΤΕ μην κάνετε χρήση εντομοκτόνων σπρέι.  Ελέγξτε τα κεφάλια όλων των μελών της οικογένειας και τους ανθρώπους σε στενή επαφή σε περίπτωση που κάποιος άλλος έχει ψείρες.

•    Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο χρόνο Επίσης, ενημερώστε το δάσκαλο του παιδιού!

Να είστε ευαίσθητοι στα συναισθήματα του παιδιού σας! Η έλλειψη καθαριότητας δεν προκαλεί τις ψείρες του κεφαλιού. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορούν να έχουν ψείρες του κεφαλιού. Τα κοντά μαλλιά δεν εμποδίζουν την εξάπλωση των ψειρών. Οι ψείρες του κεφαλιού δεν ζουν σε σκύλους, γάτες ή άλλα ζώα.

Δώρα Μενούνου, Παιδίατρος, D.C.H,
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού & Γαλουχίας I.B.C.L.C.

www.pediatros-thes.gr

ΠΗΓΗ: Υγεία online

 



Αφήστε μια απάντηση