Αρχική   Για το παιδί   Μάνα, Μανούλα, Μητέρα, Μαμά…..

Μάνα, Μανούλα, Μητέρα, Μαμά…..

Η μητέρα συμβολικά ειναι ένα…κουτί, που περιέχει διαφορα συναισθήματα. Η σχέση μητέρας-παιδιού είναι σχέση αγάπης και μίσους. Ο δεσμός είναι πολύ ισχυρός, ενστικτώδεις, βιολογικός, σωματικός….αδιαμεσολάβητος!!!
Μια μητέρα πρέπει να μεταδίδει στο παιδί της τη γλώσσα, τις αξίες, το σεβασμό, την ελευθερία.
Μια μητέρα πρέπει να σέβεται την αυτονομία του παιδιού της, να είναι αλληλέγγυα, να δίνει στο παιδί της την δυνατότητα να είναι ο εαυτός του.
Για να το πετύχουμε αυτό, η μητέρα θα πρέπει να δεί το παιδί ως άλλη οντότητα.
Οι περισσότερες μητέρες το επιτυγχάνουν…όμως με όλες αυτές τις πιέσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στις μέρες μας υπάρχει και η πλειονότητα που συχνά αποτυγχάνουν.
Το παιδί είναι ένα κομμάτι απο εμάς, πρέπει να το λατρεύουμε, να το σεβόμαστε, πρέπει να στεκόμαστε δίπλα του σε ότι κι αν επιλέξει στη ζωή του, σε ότι κι αν του συμβεί.
Οι περισσότερες μητέρες λοιπόν, αντλι να σκεφτούν ετσι, σκέφτομται ότι είναι ιδιοκτησία τους και γι αυτο πολλές φορές τους φέρονται ως “αντικείμενα” ή ως ναρκισσιστικό έργο.
Αυτό δεν σας κρύβω οτι με θυμώνει πολύ…. γι΄αυτό έχουμε εγκληματικότητα, μητέρες που σκοτώνουν τα παιδιά τους. Αφου τα “έχουν” τα καταστρέφουν. Κι οταν λέω τα σκοτώνουν δεν εννοώ στην κυριολεξία…αλλά τα καταστρέφουν με διάφορους τρόπους.
Η μητρική αγάπη δεν θα πρεπε να στηρίζεται στο κέρδος!!!
Είναι αγάπη εξιδανικευμένη, που ενέχει πλήρη παράδοση και αφοσίωση!!!

Τα παιδιά είναι ΕΥΤΥΧΙΑ!!! Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο απο μια μεγάλη αγκαλια του παιδιού μας.
Την περηφάνεια που νιώθουμε όταν θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα, τα πρώτα τους δοντάκια, τα πρώτα τους λογάκια!!!
Πολλές γυναίκες πριν γίνουν μανούλες νομίζουν οτι τα ξέρουν όλα κι οτι θα γίνουν expert στο άλλαγμα, τάϊσμα και γενικά στο μεγάλωμα.
Όταν όμως έρθει η ώρα να γίνουν, θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν “οδηγίες” για την μητρότητα, ούτε για το πως θα γίνουν καλύτερες μαμάδες.
Το μόνο που έχουν να κάνουν…ειναι να συνεχίσουν να ψάχνουν καλύτερες συμβουλές και ιδέες για το πως θα γίνουν καλύτερες και φυσικά να μην σταματήσουν ποτέ να προσπαθούν!!!
Αυτή ειναι η πιο…ΤΕΛΕΙΑ πνευματική εξάσκηση μιάς γυναίκας!!!
Όσα προβλήματα κι αν έχετε ΠΟΤΕ μη καταθέτετε τα όπλα γιατί μετά δεν θα μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση. Ακολουθείτε απλά την ροή των πραγμάτων και προσπαθείτε να έχετε τον έλεγχο των πραγμάτων κάθε μέρα.
Θα πρέπει να κάνετε συχνά υποχωρήσεις απέναντι στα παιδιά σας, έχουν κι αυτά την ανάγκη να κάνουν πράγματα με το δικό τους τρόπο…είτε σωστό, είτε λάθος. Άλλωστε…γι αυτο είσαστε εκεί. Για να του μαθαίνετε συνέχεια.

Η μητρότητα είναι μεγάλο μάθημα.
Επαναπροσδιορίζεται η σχέση με την οικογένειά σου και την κοινωνία. Γίνεσαι πρότυπο για την επόμενη γενιά.
Ο τρόπος που φέρεσαι μέσα και έξω από το σπίτι σου, ο τρόπος που μιλάς στους γύρο σου, οι πράξεις σου και η ευγένειά σου, έχουν αντίκτυπο στο παιδί σου. Το παιδί είναι σαν σφουγγάρι, μιμείται τα πάντα.
Από εσένα μαθαίνει ότι οι πράξεις του έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.. που είναι το σπίτι μας.
Το παιδί μαθαίνει να πετάει τα σκουπίδια στο καλάθι, αν το κάνεις και εσύ. Φοράει ζώνη στο αυτοκίνητο, αν το κάνεις και εσύ. Βοηθάει τους γύρω του, αν το κάνεις και εσύ. Σέβεται την φύση, αν το κάνεις και εσύ. Μοιράζεται τα παιχνίδια του, αν το κάνεις και εσύ με τα δικά σου πράγματα. Από την άλλη, γίνεσαι και εσύ πιο σωστός άνθρωπος δίνοντας στο παιδί αξίες, που ίσως έχεις ξεχάσει ή θεωρείς αυτονόητες.

Και αυτό έχει αποτέλεσμα. Είναι συγκλονιστικό το πόσο εύκολα και γρήγορα γίνεται αυτό και το πώς μπορείς να διαμορφώσεις τον χαρακτήρα της «επόμενης γενιάς». Αρκεί να ακούς το ένστικτό σου.
Πιστεύω ότι όσο κι αν έχεις προετοιμαστεί, αυτό που πραγματικά βιώνεις όταν γίνεις γονιός, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μπορεί να είχες φανταστεί. Η ζωή σου αλλάζει εντελώς. Ειδικά τους πρώτους μήνες που τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, σε απορροφά τόσο που χάνεις για κάποιο διάστημα τον εαυτό σου.
Αλλά και αργότερα δεν παύει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Οι δικές σου επιθυμίες και ανάγκες είναι πάντα λίγο πιο πίσω. Όπως και να ‘χει, όσο δύσκολο και κουραστικό κι αν είναι, τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να συγκριθεί με τα συναισθήματα που σου γεννά ένα παιδί. Κι αυτό τα δικαιώνει όλα.

Συμπέρασμα: Aυτό είναι και το θαυμαστό μυστήριο της μητρότητας και της ανατροφής ενός παιδιού.
Tόσος χρόνος, χρήμα, αγάπη και ελπίδα βαλμένα σε ένα τόσο δα πλασματάκι! Kαι πιστέψτε μας δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή που σου προσφέρει το μεγάλωμα ενός παιδιού!

….κι όπως είπε κι ο Ναπολέων…
“Το μέλλον του παιδιού είναι πάντοτε έργο της μητέρας”

 



Αφήστε μια απάντηση