Αρχική   Διάφορα   Ένα δυσάρεστο γεγονός που όμως αντιμετωπίζεται…ΔΥΣΟΣΜΙΑ!!!

Ένα δυσάρεστο γεγονός που όμως αντιμετωπίζεται…ΔΥΣΟΣΜΙΑ!!!

Η παραγωγή του ιδρώτα και η εξάτμισή του είναι ο τρόπος που έχει το σώμα για να διατηρείται δροσερό, και αυτό κάνει τον ιδρώτα απαραίτητο. Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό να ιδρώνει κανείς αλλά είναι άλλο το να μυρίζει άσχημα το σώμα του.

Ο ανδρικός ιδρώτας είναι διαφορετικός από τον γυναικείο, λόγω της τεστοστερόνης. Για αυτό το λόγο τα ανδρικά αποσμητικά έχουν διαφορετική σύνθεση από τα γυναικεία.

Κακοσμία ΣΩΜΑΤΟΣ

Αν εξαιρέσουμε τις παθολογικές αιτίες (για τις οποίες θα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό), δυσάρεστη οσμή στο σώμα μπορεί να εμφανιστεί μετά από κατανάλωση θαλασσινών, κατά τη διάρκεια της περιόδου στις γυναίκες, κατά την εμμηνόπαυση ή σε περιόδους έντονης, συναισθηματικής έντασης.

Κακοσμία ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Ο πρώτος λόγος για τη δυσάρεστη αναπνοή είναι η διατροφή. Πολλές ώρες μετά το γεύμα, τα μπαχαρικά, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κάρυ, τα αλλαντικά και οι πικάντικες σάλτσες χειροτερεύουν τη μυρωδιά της αναπνοής. Ειδικά το σκόρδο, επειδή μεταφέρει ουσίες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες, και άρα στην αναπνοή, είναι αιτία της κακοσμίας, ακόμα και πολλές ώρες μετά το φαγητό,.

Άλλες αιτίες άσχημης αναπνοής είναι η ουλίτιδα, η νικοτίνη, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση, η δυσπεψία.

ΤIPS

–          Καλό βούρτσισμα των δοντιών και χρήση οδοντικού νήματος μετά από κάθε γεύμα είναι απαραίτητα.

–          Πιείτε πολύ νερό, τσάι, μαϊντανό, κανέλα, δυόσμο, δεντρολίβανο, σε αφεψήματα.

–          Μασήστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

–          Το πρωί, μόλις ξυπνήσετε, πιείτε στημένο λεμόνι με νερό και κανέλα. Αφήστε να περάσουν  20’ και μετά φάτε το πρωινό σας.

Κακοσμία ΜΑΣΧΑΛΗΣ

Η κακοσμία στη μασχάλη μπορεί να είναι μόνιμη ή να εμφανίζεται κατά περιόδους. Το συχνό μπάνιο και η χρήση αποσμητικού είναι οι πρώτες συμβουλές που θα έδινε κανείς για τις μασχάλες που μυρίζουν άσχημα. Προσοχή όμως: αποσμητικό και όχι αντιιδρωτικό! Καλό θα είναι, επίσης, το αποσμητικό που θα επιλέξετε να περιέχει και οινόπνευμα, που  ‘’σκοτώνει’’ τα βακτήρια τα οποία είναι η αιτία της κακοσμίας.

TIPS

–          Φορέστε φαρδιά ρούχα για να αναπνέει το δέρμα σας.

–          Προτιμήστε τα ρούχα από φυτικές ίνες όπως μαλλί, βαμβάκι, λινό

–          Αποφύγετε τα υλικά όπως πολυεστέρα, ρεγιόν και μετάξι.

Δυσοσμία ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο πρώτος λόγος για τη δυσοσμία του κόλπου είναι η κολπίτιδα, που προκαλείται από μύκητες και μικρόβια που βρίσκονται στην άμμο, την πισίνα και τη θάλασσα.

Αν έχετε πόνο, τσούξιμο ή φαγούρα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

TIPS

–          Φροντίστε την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής, με ζεστό νερό και ειδικό σαπούνι που εξισορροπεί το pH του κόλπου (θα σας πρότεινα υγρό σαπούνι με τεϊόδεντρο).

–          Αλλάζετε συχνά εσώρουχα, τα οποία πρέπει να είναι πάντα βαμβακερό.

Κακοσμία ΠΟΔΙΩΝ

Όταν ιδρώνουν τα πόδια μας, συσσωρεύονται βακτήρια στην περιοχή τα οποία είναι υπεύθυνα για τις δυσάρεστες οσμές. Είναι σημαντικό να στεγνώνετε πολύ καλά τα δάχτυλα των ποδιών σας μετά το ντους, ακόμα και με πιστολάκι μαλλιών εάν χρειάζεται, και να τα ψεκάσετε μετά με αντιιδρωτικό σπρέι.

TIPS

–          Κάντε αρωματικό ποδόλουτρο με 1 λίτρο νερού μέσα στο οποίο θα έχετε διαλύσει 4-5 φακελάκια μαύρο τσάι ή θυμάρι. Αφήστε τα πόδια σας μισή ώρα μέσα στο νερό και μην ξεχάσετε μετά το σχολαστικό στέγνωμα.

–          Αλλάζετε παπούτσια κάθε μέρα.

–          Χρησιμοποιείτε καθημερινά ειδική πούδρα για πόδια και παπούτσια, για αποφυγή της υγρασίας και ανάπτυξης βακτηρίων.

–          Κάντε στα πόδια σας μασάζ με λεμόνι.

Γενικές συμβουλές για την κακοσμία

Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες

  • Αποφύγετε την επεξεργασμένη ζάχαρη, το αλεύρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κόκκινο κρέας.
  • Προτιμήστε φρούτα, ωμά λαχανικά, καστανό ρύζι, λευκό κρέας, τσάι με βότανα, μαϊντανό, μέντα και βασιλικό.

Ο χυμός από γογγύλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οπότε βοηθάει στη δυσάρεστη μυρωδιά του ιδρώτα.

Κάντε αποτρίχωση στα διάφορα μέρη του σώματος. Οι τρίχες αυξάνουν τοπικά τη θερμοκρασία, οπότε εντείνουν την εφίδρωση και αναπτύσσονται έτσι, εύκολα, βακτήρια.

Βράστε φύλλα μέντας σε 4 φλιτζάνια νερό και μετά προσθέστε το μίγμα στο ζεστό νερό της μπανιέρας. Καθίστε για 20’ στο μυρωδάτο νερό. Μπορείτε, εναλλακτικά, να ρίξετε μέσα στη μπανιέρα λίγο χυμό ντομάτας, ώστε να εξαλειφθεί 10% η οσμή του σώματός σας.

Κείμενο :Μιρέλλα Κωτσόγιαννη, Φαρμακοποιός – Μέλος Δικτύου Advance, Π. Πεντέλη.

 



Αφήστε μια απάντηση