Αρχική   Διάφορα   27 Αυγούστου γιορτή του Αγίου Φανουρίου-Φανουρόπιτα-Ευχή

27 Αυγούστου γιορτή του Αγίου Φανουρίου-Φανουρόπιτα-Ευχή

Η παρακάτω ευχή διαβάζεται κατά την διάρκεια προετοιμασίας της Φανουρόπιτας:
 
”Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών,
ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει
υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου
νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.”
 

Γιατί φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα-Τι λέει η παράδοση
Για την ζωή του Αγίου Φανουρίου, τον οποίο τιμάμε με αυτή τη νηστίσιμη πίτα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ” τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ” την».
Έτσι, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.
Και όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης. Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό. Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός. Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμένα ζώα. Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος Φανούριος ό,τι σημαντικό αναζητάτε φτιάξτε μια φανουρόπιτα, ευλογήστε την στην εκκλησία και αναμείνατε για τα αποτελέσματα!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ 9 ΥΛΙΚΑ:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει (500 γρ.)
1 ποτήρι νερό(200 ml)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κ.σ. σταφίδες
ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. κονιάκ

ΕΚΕΤΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Θα χρειαστούμε ένα ταψί διαμέτρου 20εκ. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί και το βάζουμε για 10΄ στην κατάψυξη. Σε ένα ποτηράκι βάλτε τις σταφίδες με το κονιάκ και αφήστε τες για λίγο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το νερό, το χυμό και τα ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (ζάχαρη, ξύσμα, κανέλα, σταφίδες, κονιάκ). Ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.Ψήνουμε την πίτα 40-45 λεπτά. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει. Την τοποθετούμε σε πιατέλα και την πασπαλίζουμε με άχνη.

Η χάρη κι η ευλογία του Αγίου να είναι κοντά μας!!!

 Αφήστε μια απάντηση