Αρχική   Συνταγές   Νηστίσιμες προτάσεις για τη Σαρακοστή

Νηστίσιμες προτάσεις για τη Σαρακοστή

 

Ποιος είπε ότι η Σαρακοστή, είναι συνδεδεμένη με τη στέρηση και ότι δεν έχει τη δική της γεύση και νοστιμιά;

Σας  προτείνουμε ένα νηστίσιμο και νόστιμο μενού που περιλαμβάνει: μαντί, τσουκνιδοκεφτέδες με κάσα, ταραμοσαλάτα με μαύρο ψωμί, μυδοπίλαφο με καλαμπόκι και άνηθο, σουπιές γιαχνί με φασόλια μαυρομάτικα και σάλτσα, σουπιές με σπανάκι, φακές σαλάτα με καπνιστό σολωμό.

Μαντί
manti
Υλικά

Για το φύλλο
1/2 κιλού αλεύρι σκληρό
Λίγο αλάτι
1 κ.γ. λάδι
1 αυγό (προαιρετικά)Για τη γέμιση
1 πιάτο ρεβίθια, βρασμένα και στραγγισμένα
Αλατοπίπερο
Λίγο κύμινο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα ρεβίθια με τα αρώματα και το λεμόνι στο μηχανάκι της κουζίνας και τα κάνουμε πουρέ.

Ζυμώνουμε με χλιαρό νερό τα υλικά του φύλλου, ώστε να γίνει μια κανονική ζύμη. Την αφήνουμε να μείνει μισή ώρα για να ξεκουραστεί, και μετά ανοίγουμε φύλλο. Κόβουμε με το μαχαίρι το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια γύρω στα 4-5 εκ η κάθε πλευρά.

Βάζουμε γέμιση με το κουταλάκι σε κάθε κομμάτι φύλλου και τα κλείνουμε. κολλώντας μαζί τις τέσσερες άκρες. Γίνεται, δηλαδή, σαν μαντίλι με μαζεμένες επάνω τις τέσσερις άκρες του. Μπορούμε να τα κάνουμε και τριγωνάκια, διπλώνοντας τα στη μέση. Τα ακουμπάμε σε μια αλευρωμένη πετσέτα μέχρι να τα φτιάξουμε όλα. Μετά, βάζουμε, σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει μαζί με θαλασσινό αλάτι και -όταν κοχλάσει ρίχνουμε- τα μαντί. Όταν είναι έτοιμα (4-5 λεπτά περίπου), τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πιατέλα.

Τα γαρνίρουμε όπως μας αρέσει. Αν δεν νηστεύουμε, τα, περιχύνουμε με λίγο γιαούρτι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει τριμμένο σκόρδο και αλατοπίπερο.

 

 

τσουκνιδοκεφτέδες με κάσα
nistisima3-tsouknidokeftedes
Υλικά

1 κιλό τρυφερές τσουκνίδες
2 φέτες ξερό ψωμί τριμμένο (όχι βρεγμένο)
1 μικρό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
Αλατοπίπερο
1 αβγό (προαιρετικά)
2 κ.σ. λάδι (προαιρετικά)Για την κάσα 
4 κ.σ. λάδι ή βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
5 κ.σ. ξίδι
1 It περίπου καυτό νερό
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Ζεματίζουμε τις τσουκνίδες, τις σουρώνουμε και τις κόβουμε σε ψιλά κομμάτια. Τις ανακατεύουμε με το μαϊντανό, το δυόσμο, το ψωμί, το αβγό (αν θέλουμε) και το λάδι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και πλάθουμε κεφτεδάκια. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κάσα: Βάζουμε σε τηγάνι (σιγανή φωτιά) το λάδι και το αλεύρι και το ψήνουμε μέχρι να γίνει καστανό. Προσθέτουμε σκόρδο και ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το καυτό νερό. Δουλεύουμε το μίγμα ζωηρά για να μην κάνει βόλους, και το βράζουμε λίγο να δέσει και να γίνει σαν σάλτσα ή σιρόπι, δηλαδή όχι πολύ πηχτό. Ελέγχουμε το αλάτι. Όταν μισοψηθούν οι κεφτέδες (30-40 λεπτά), τους περιχύνουμε με την κάσα και τους ξαναβάζουμε στο φούρνο, για να τελειώσει το ψήσιμο. Δεν πρέπει να το παραψήσουμε, για να μη στεγνώσει.

ταραμοσαλάτα με μαύρο ψωμί
Ταραμοσαλάτα με μαύρο ψωμίΥλικά
1 κρεμμύδι μέτριο
50 γραμ φλιτζανιού λευκός ταραμάς
250 γρ. ψίχα μαύρου μπαγιάτικου πολύσπορου ψωμιού
60 γρ παρθένο ελαιόλαδο
40 γρ αραβοσιτέλαιο
φρέσκο στημένο χυμό από 2 λεμόνια
ΕκτέλεσηΜουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά με τα χέρια.Σε ένα μπολ χτυπάμε τον ταραμά με το λεμόνι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε πολτοποιήσει στο μπλέντερ, το μισό λάδι και διαδοχικά την ψίχα του ψωμιού και το υπόλοιπο λάδι εναλλάξ δουλεύοντας τα υλικά μεταξύ τους.

 

μυδοπίλαφο με καλαμπόκι και άνηθο
Μυδοπίλαφο με καλαμπόκι και άνηθοYΛΙΚΑ
250 γρ μύδια κατεψυγμένα
150 γρ καλαμπόκι κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ξηρό
1/2 πιπεριά καυτερή πράσινη ψιλοκομμένη
250 γρ ρύζι αρμπόριο
80 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΕκτέλεσηΠλένουμε τα μύδια καλά και τα στραγγίζουμε.Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο ελαφριά και προσθέτουμε τα μύδια συνεχίζοντας το σωτάρισμα και στην συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά προσέχοντας να μη σωθεί το νερό μέχρι να βράσει καλά το ρύζι και τα μύδια.

 

Σουπιές γιαχνί με φασόλια μαυρομάτικα και σάλτσα από το μελάνι τους
Σουπιές γιαχνί με φασόλια μαυρομάτικα και σάλτσα από το μελάνι τουςΥλικά
4 σουπιές φρέσκες με το μελάνι
4 κρεμμύδια μέτρια
4 κρεμμύδια φρέσκα
100 γρ ελαιόλαδο
1 κτλ του γλυκού Πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι
200 γρ φασόλια μαυρομάτικα
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι νερό
ΕκτέλεσηΚαθαρίζουμε τις σουπιές και Φυλάμε τα σακουλάκια με το μελάνι τους.Τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.

Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες λεπτές και τα τσιγαρίζουμε ελαφριά με το ελαιόλαδο. Αμέσως μετά ρίχνουμε τις σουπιές, τις ανακατεύουμε προσθέτοντας τον πελτέ και την φρέσκια ντομάτα και αφού πάρουν βράση σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι .

Το μελάνι το χτυπάμε στο μπλέντερ με νερό το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στην συνέχεια και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφήσουν το νερό.

Σερβίρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετώντας μια στρώση φασόλια μαυρομάτικα και πάνω τους τις σουπιές γιαχνί με την σάλτσα.

 

σουπιές με σπανάκι
Σουπιές με σπανάκιΥλικά
400 γρ καθαρισμένες σουπιές
800 γρ καθαρισμένο σπανάκι
100 γρ ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνηθο
3-4 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι πιπέρι
ΕκτέλεσηΚαθαρίζουμε τις σουπιές, και τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες.Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και στην συνέχεια προσθέτουμε τις σουπιές και τα σωτάρουμε όλα μαζί. Στο τέλος σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό αφήνοντας να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το πλυμένο, στραγγισμένο και κομμένο σπανάκι , και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Το φαγητό πρέπει να μείνει με λίγα υγρά.

 

φακές σαλάτα με καπνιστό σολωμό
fakes salata
Φακές σαλάτα με καπνιστό σολομόΥλικά
250 γρ. φακές μέτριες, βρασμένες σε νερό και στραγγισμένες
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη κομμένη κονκασέ (μικρούς κύβους)
½ αγγούρι κομμένο σε μικρούς κύβους
¼ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 γρ τρίχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες
100 γρ. φιλέτο καπνιστού σολομού, κομμένο σε μπουκιές
Φύλλα μαρουλιού
Για το ντρέσινγκ
80 γρ ελαιόλαδο
30 γρ ξύδι
Αλάτι – πιπέρι
ΕκτέλεσηΣε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τον καπνιστό σολωμό. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ, ρίχνοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ ανακατεύοντας καλά.Σε μία πιατέλα σερβιρίσματος, απλώνουμε φύλλα μαρουλιού, τις φακές και τις μπουκιές του καπνιστού σολομού. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.

 

 

 

 

 



Αφήστε μια απάντηση