Αρχική   Διάφορα   Φεβρουάριος ή κουτσοφλέβαρος…

Φεβρουάριος ή κουτσοφλέβαρος…

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ;

Η λέξη Φεβρουάριος προέρχεται από το ρήμα «februum» που σημαίνει «εξαγνίζω» λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού την 1η του μήνα.
Στην Ελλάδα ονομάζεται επίσης: Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (από τα ποντιακά κοντή+ουρά).

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΣΕΚΤΟΣ ΜΗΝΑΣ;

Το γεγονός ότι ο μήνας Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και στα δίσεκτα έτη έχει 29 ημέρες εξηγείται επιστημονικά.
Έχει να κάνει με την ταχύτητα περιστροφή της Γης η οποία κατά την Ιουρασική περίοδο ( την εποχή των δεινοσαύρων πριν εκατομμύρια χρόνια) ολοκληρωνόταν σε 22 ώρες αντί 24 ώρες που είναι σήμερα.
Η διαφορά των δυο ωρών στην περιστροφή οφείλεται στις παλιρροϊκές δυνάμεις που ασκούνται στους ωκεανούς της Γης από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αλλά από την Σελήνη και τον Ήλιο. Οι δυνάμεις αυτές επιδρούν στους ωκεανούς που συγκρούονται συνεχώς με την ξηρά φρενάροντας έτσι σιγά σιγά την περιστροφή της Γης γύρω από τον εαυτό της.
Κατά συνέπεια το ημερολογιακό έτος να μην είναι 365 ημέρες αλλά 365 ημέρες και 6 ώρες. Αυτές οι 6 ώρες που «περισσεύουν» αθροίζονται κάθε 4 χρόνια και προσθέτονται ως 29 Φεβρουαρίου ως δίσεκτο έτος.
Με αυτόν τρόπο παραμένουμε στη σωστή ημερολογιακή εποχή και συμπίπτουν οι χρονικές περίοδοι χωρίς απόκλιση.

 

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΗΣ 29ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ;



Η προσθήκη αυτή έγινε από πολύ παλιά, το 44 π.Χ. επί Ιουλίου Καίσαρα, από τον Έλληνα αστρονόμο Σωσιγένη, ο οποίος
θέσπισε ένα ημερολόγιο του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος πρόσθεταν ακόμη μία ημέρα μετά τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή έξι μέρες πριν την αρχιμηνιά του επόμενου μήνα (του Μάρτη), και την ονόμαζαν «bis sextus» που σήμαινε δυο φορές η έκτη (μέρα) αφού την ίδια μέρα μετρούσαν δυο φορές.
Από αυτό το «bis sextus» έχει προέλθει και η λέξη δίσεκτος ( δις + έκτος).

 

ΕΙΝΑΙ ΓΡΟΥΣΟΥΖΙΚΑ ΤΑ ΔΙΣΕΚΤΑ ΕΤΗ;

Οι άνθρωποι πολλές φορές έχουν λανθασμένη αντίληψη για τα έτη τα δίσεκτα χωρίς όμως ουσία γιατί απλά παρανοούν την ετυμολογία του πρώτου συνθετικού της λέξης, το «δις» που σημαίνει «δυο φορές» και δεν έχει σχέση με το «δυς» που έχει την έννοια της δυστυχίας ή της δυσκολίας.

Άρα ένα δίσεκτο έτος δε θα έπρεπε να μας γεμίζει με φόβους κι ενδοιασμό για την έκβαση των γεγονότων που συμβαίνουν κατά τη διάρκειά του αλλά θα έπρεπε να αντιμετωπίζετε ως ένα ιδιαίτερο φαινόμενο και γιατί όχι ως μια ξεχωριστή χρονιά.

 



Αφήστε μια απάντηση