Αρχική   Διάφορα   Οι ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας

Οι ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας

Η κανέλα υπάρχει ως φυτό και μπαχαρικό από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή φαρμάκων, καλλυντικών και για την ταρρίχευση, ενώ θεωρούνταν περισσότερο πολύτιμη και από το χρυσό. Οι Ρωμαίοι τη θεωρούσαν ιερή και τη χρησιμοποιούσαν στις κηδείες, ως ένδειξη σεβασμού του νεκρού και για να δείξουν το μέγεθος της απώλειας. Τον 1ο μ.Χ, 350 γραμμάρια κανέλας άξιζαν όσο 15 κιλά ασήμι. Αργότερα, το Μεσαίωνα, χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο για το βήχα και τον πονόλαιμο.
Στην περίοδο της Αναγέννησης, η ζήτηση για κανέλα και τα υπόλοιπα μπαχαρικά οδήγησε στις μεγάλες ανακαλύψεις. υπάρχει ως μπαχαρικό, ως φάρμακο, ως καλλυντικό και έχει ακόμα πολλές χρήσεις. Αλλά πρώτα ας διευκρινήσουμε την διαφόρα ανάμεσα σε αυτήν που εμείς ονομάζουμε κανέλα με αυτήν που είναι πραγματικά. Η κανέλα που αγοράζουμε από διάφορα σούπερ-μάρκετ ονομάζετε κανέλα κασσία (Cinnamomum aromaticum ή Cinnamomum cassia ή Κινέζικη ή Σαιγκόν ή Ινδονησιακή κανέλα) και κρύβει κινδύνους για τον οργανισμό που μπορεί να γίνουν αρκετά σοβαροί αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Η πραγματική κανέλα είναι η κανέλα Κεϋλάνης.
Κυκλοφορεί με τα ονόματα Ceylona Cinnamon (Κανέλα Κεϋλάνης ή Cinnamomum verum (αληθινή κανέλα). Προέρχεται από το φυτό Cinnamomum zeylanicum που φύεται στην Σρι Λάνκα. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η κανέλα χρησιμοποιείται με άλλα βότανα για αφεψήματα στο κρύο. Ακόμα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλλα έχει αντιοξειδωτικές, αντι-φλεγμονώδεις, ανοσορρυθμιστικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχει μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές για διαβήτη τύπου 2, αλλά τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Ωστόσο, τα συμπεράσματα από μια μετα-ανάλυση προκύπτει ότι η κανέλα βελτιώνει την γλυκόζη νηστείας στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Από την άλλη, η Χρήση της κανέλας σε αρωματισμένα προϊόντα έχει συσχετιστεί με δυσμενείς επιπτώσεις του στόματος. Ορισμένα προϊόντα κανέλα είναι υψηλά σε κουμαρίνη το περιεχόμενο που μπορεί να προκαλέσει ηπατοτοξικότητα και μπορεί επίσης να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα. Ας δούμε μερικά οφέλη αυτού του υπέροχου αφροδισιακού μπαχαρικού. Η κινναμαλδεΰδη έχει μελετηθεί για την επίδρασή της στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων. Παράλληλα, της έχουν αποδοθεί σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η κινναμαλδεΰδη βοηθάει ακόμα στην αντιμετώπιση επιβλαβών αιμοπεταλίων πήξης του αίματος τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπαρκή ροή αίματος. Η κανέλα είναι ευεργετική για οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί φλεγμονή όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το εκχύλισμα της κανέλας μπορεί να σταματίσει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων ή μυκήτων που είναι υπεύθυνες για λοιμώξεις καντιντίασης. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας η κανέλα είναι θανατηφόρα για τα μικρόβια όπως τα βακτήρια E.coli, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Σ’αυτή τη μελέτη η κανέλα κατάφερε να σκοτώσει το 99% των βακτηρίων σε ένα εξαιρετικά μολυσμένο δείγμα χυμού μήλου. Λόγω των ισχυρών αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της μπορεί να έχει εφαρμογές στη συντήρηση των τροφίμων και στην προστασία τους από μικροβιακή υπερανάπτυξη παθογόνων οργανισμών. Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι η κανέλα δρα ως φυσικό συντηρητικό στα τρόφιμα και τα βοηθάει να διατηρούνται περισσότερο.
Και οι δυο οι ποικιλίες κανέλας έχουν παρόμοια οφέλη για την υγεία και θρεπτική αξία. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία αναστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες, μπορούν να συμβάλουν στον καρκίνο, στις καρδιακές παθήσεις, στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Όμως όταν καταναλώνουμε καθημερινά κανέλα και σε μεγάλες ποσότητες θα πρέπει να επιλέγουμε την κανέλα Κεϋλάνης και όχι την κασσία. Ας δούμε μερικές χρήσεις της κανέλας που μπορούν να μας φανούν χρήσιμες στην καθημερινότητα μας:

  1. Αντισηπτικό χεριών: σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2009, όταν εφαρμόζεται πλούσια στα χέρια, το έλαιο κανέλας αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικός αντιβακτηριδιακός παράγοντας όσο και τα κοινά αντισηπτικά gel χεριών.
  2. Καταπραϋντικό ακμής: μπορεί να δράσει ενάντια κάποιων βακτηριδίων που προκαλούν ακμή, απλώνοντας τοπικά έλαιο κανέλας.
  3. Καθαρή αναπνοή: δεν είναι τυχαίο ότι πολλές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα έχουν γεύση κανέλας. Μπορείτε είτε να μασήσετε λίγο κορμό κανέλας είτε να το βράσετε και να κάνετε πλύσεις στο στόμα.
  4. Καθαριστικό για το δέρμα του κεφαλιού: η σκόνη κανέλας λειτουργεί σαν απολεπιστικό και διεγείρει τα αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού. Για να το χρησιμοποιήσετε με αυτό τον τρόπο, αναμείξτε ένα μέρος τριμμένη κανέλα με δυόμιση μέρη μέλι και τέσσερα μέρη ζεστό ελαιόλαδο. Κάντε μασάζ με αυτό στο κεφάλι και αφήστε για 15 λεπτά. Μετά λουστείτε κανονικά.
  5. Scrub σώματος: αναμείξτε μισό φλιτζάνι λάδι καρύδας με δύο φλιτζάνια ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας κανέλα και δυο κουταλιές του γλυκού μέλι.
  6. Όγκος στα χείλη: η κανέλα έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δώσει προσωρινά λίγο περισσότερο όγκο στα χείλη. Απλά αναμείξτε λίγη ποσότητα μαζί με βαζελίνη και εφαρμόστε στα χείλη σας.
  7. Αντισκωριακή Δράση. Σπάστε 3-4 κλαράκια κανέλας, μαζί με 1/2 κούπα γαρύφαλλο και 1/2 κούπα μαύρο πιπέρι. Γεμίστε πουγκάκια με 1 κουταλιά το καθένα από το μείγμα και βάλτε το στα ντουλάπια με τα ρούχα, τα εσώρουχα ή κρεμάστε το στην ντουλάπα σας για να διώχνει τους ενοχλητικούς επισκέπτες.
  8. Θεραπεία για διαβητικούς… Στο ίδιο ερευνητικό κέντρο που ανέφερα πιο πάνω, οι διαβητικοί που είχαν στην καθημερινή τους δίαιτα 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα , μείωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους μέχρι και 30%.Σε μια άλλη έρευνα στο Fertility and Sterility και σε μια περίοδο 8 εβδομάδων οι γυναίκες που έπαιρναν εκχύλισμα κανέλας παρουσίασαν σημαντική μείωση στην αντίσταση ινσουλίνης τους.
  9. Χάστε Βάρος. Ακριβώς επειδή βοηθάει στην μείωση στην αντίσταση ινσουλίνης σύμφωνα με το Human Nutrition Center at Tufts η κανέλα τριπλασιάζει την ποσότητα της ινσουλίνης που μεταβολίζει το σάκχαρο του αίματος. Άσε που μειώνει το αίσθημα της πείνας και τις λιγούρες..
  10. Εμμηνόρροια. Αιώνες τώρα η κανέλα χρησιμοποιείτε για την έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο, είτε για προβλήματα ενδομητρίωσης, αποβολής, αιμορραγίας μετά την γέννα αλλά και για κάθε θέμα γονιμότητας.
  11. Βοηθάει και στην κυκλοφορία του αίματος. Γενικά χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό αίματος και βοηθάει στην κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα μας
  12. Και για τους πόνους της αρθρίτιδας. Σε έρευνα του 2008 που εκδόθηκε στο περιοδικό Bioorganic and Medicinal Chemistry, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κανέλα βοηθούσε στην επιβράδυνση των προβλημάτων που είναι συνδεδεμένα με τα οστά.
  13. Καλό και για το δέρμα μας. Χάρη στην αντί-μικροβιακή και αντί-βακτηριακή της δράση η κανέλα βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής και αντιμετωπίζει τις κοκκινίλες. Ανακατέψτε 1 κουταλιά κανέλας σε σκόνη με τρεις κουταλιές μέλι και απλώστε στο πρόσωπο για μερικές ώρες. Ξεβγάλτε με ζεστό νερό.
  14. Δροσερή αναπνοή. Αν δεν θέλετε να μασήσετε κομματάκι από ένα κλαράκι κανέλας (γιατί είναι και πικρή, τότε προμηθευτείτε τσίχλες με γεύση κανέλα χωρίς ζάχαρη)
  15. Αρωματικό χώρου. Στην λάμπα του δωματίου σας στάξτε μια -δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλας. Προσοχή, η λάμπα να είναι σβηστή. όταν ανάψετε την λάμπα, με την ζέστη θα απλωθεί στο χώρο η υπέροχη μυρωδιά της κανέλας.
  16. Ουρολοίμωξη. Η κανέλα είναι διουρητική και βοηθάει στην αποβολή των ούρων χάρη στην αντί-μικροβιακή και αντί-βακτηριακή της δράση
  17. Ενισχυτικό πέψης. Η κανέλα βοηθάει στην διάλυση των λιπών κατά την διαδικασία της πέψης. Αν δεν περιέχει κανέλα το γεύμα σας, τότε μπορείτε να πιείτε ένα τσάι με λίγη κανέλα, μισή ώρα περίπου πριν το γεύμα σας.
  18. Για το κρύωμα και την γρίπη. Ετοιμάστε ένα ζεστό τσάι και προσθέστε λίγη κανέλα και τρίψτε λίγο τζίντζερ… και περαστικά σας.
  19. Στομαχόπονος. Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας βοηθάει στην ανακούφιση από τους στομαχόπονους. και μην ξεχνάτε την αντί-μικροβιακή και αντί-βακτηριακή της δράση για την καταπολέμηση των ελκών αλλά και των αερίων.
  20. Φυσικό Συντηρητικό. Προσθέτοντας κανέλα στο φαγητό καθυστερεί την εμφάνιση βακτηρίων και τα φαγητά σας έχουν περισσότερη διάρκεια.

Στην μαγειρική συνδυάζεται με μπαχάρι, κάρβι (αγριοκύμινο), κάρδαμο, τσίλι, γαρίφαλο, κόλιανδρο (σπόροι), κύμινο, τζίντζερ, γλυκόριζα, μοσχοκάρυδο, αστεροειδή γλυκάνισο και κουρκουμά.

Πρέπει όμως να είμαστε Προσεκτικοί με την χρήση της κανέλας. η λήψη της πρέπει να αποφεύγουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο της κανέλας, γιατί είναι διεγερτικό της μήτρας. Προσεκτικοί πρέπει να είναι επίσης όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, ειδικά όταν αυτή έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Το αιθέριο έλαιο κανέλας είναι πολύ ισχυρό και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται μόνο του παρά μόνο αναμεμειγμένο με λάδι το οποίο μπορεί να είναι καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο, βερυκοκέλαιο ή οποιοδήποτε άλλο λάδι βάσης.
Πρέπει να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε την κανέλα κασσία από την κανέλα Κεϋλάνης. Είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε την διαφορά της κανέλας αν είναι σε σκόνη διότι οι γέυσεις, το χρώμα και τα αρώματα είναι σχεδόν ίδια. Στην περίπτωση όμως που η κανέλα είναι σε ράβδους μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε την διαφορά.Ο φλοιός της ράβδου της Κανέλας Κεϋλάνης είναι πολύ λεπτός και έχει πολλαπλές στρώσεις και μπορεί να αλεθεί εύκολα στο γουδί ή στο μύλο του καφέ. Η ράβδος έχει ανοιχτό καφέ χρώμα και η γεύση και το άρωμα της είναι πιο ήπια και πιο ευχάριστη σε σχέση με την κασσία. Ο φλοιός της ράβδου της Κανέλας Κασσίας είναι πιο παχύς και έχει λίγα στρώματα. Το χρώμα της ράβδου είναι σκούρο καφέ και το άρωμα και η γεύση της είναι πιο δυνατή σε σχέση με αυτό της Κεϋλάνης.

Φυσικά δεν μπορεί να αποτελέσει κατ΄αποκλειστικότητα προϊόν Ιατρικής περίθαλψης και καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για τυχόν προβλήματα που έχουμε.

Πηγές:
enter2life.gr
captainspices.gr
crete2day.gr
vita.gr
paraskhnio.gr

 



Αφήστε μια απάντηση