Αρχική   Γυναίκα   Δίκερως μήτρα

Δίκερως μήτρα

Γονιμότητα: Μήτρα με σχήμα καρδιάς:

Τι σημαίνει;

Περίπου 4% των γυναικών έχουν κάποια ανατομική παραλλαγή στο σχήμα της μήτρας τους. Από τις υπάρχουσες πιθανές παραλλαγές, οι πλέον συχνές είναι εκείνες στις οποίες η κοιλότητα της μήτρας έχει σχήμα καρδιάς, αντί για το φυσιολογικό ωοειδές. Οι παραλλαγές αυτές υπάρχουν από τη γέννηση και συνοδεύονται από ανατομικές παραλλαγές των νεφρών στο 25% των περιπτώσεων.

Τα παλαιότερα χρόνια, πολλές γυναίκες με παραλλαγές της μήτρας περνούσαν τα αναπαραγωγικά τους χρόνια χωρίς καν να γνωρίζουν για την παραλλαγή που έχουν.

Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες θα γεννούσαν χωρίς προβλήματα, αν και κάποιες θα είχαν πιο συχνά αποβολές ή πρόωρο τοκετό. Στις μέρες μας, με τη διαδεδομένη χρήση των υπερήχων στα γυναικολογικά ιατρεία, οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν το σχήμα της μήτρας πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία τεκνοποίησης.

 
 Μήτρα με διάφραγμα

Η καρδιόσχημη κοιλότητα μήτρας είναι βασικά δύο τύπων: μήτρα με κοιλότητα σχήματος καρδιάς (μήτρα με διάφραγμα) και μερικώς διπλή μήτρα, χωρισμένη σε δύο προς τα πάνω και ενωμένη προς τα κάτω (δίκερως μήτρα). Η πρώτη ευθύνεται συνήθως για αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα πρόωρου τοκετού.

 
 Δίκερως μήτρα

Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πριν από μια εγκυμοσύνη ποιον τύπο καρδιόσχημης μήτρας έχει μια γυναίκα. Αυτό ισχύει επειδή, στην πρώτη περίπτωση, το διάφραγμα μπορεί να αφαιρεθεί πριν την ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Αντίθετα στην δίκερω μήτρα, είναι σπάνιο να χρειάζεται επέμβαση πριν την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει βέβαια περίπτωση να χρειαστεί τοποθέτηση ειδικού ράμματος στον τράχηλο της μήτρας, προκειμένου να αποφευχθεί ο πρόωρος τοκετός.

πηγη:[zougla.gr & Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου
MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net]

 Αφήστε μια απάντηση