Αρχική   Διάφορα   Αυτοπεποίηθηση!!! …πως μπορώ να την αποκτήσω?

Αυτοπεποίηθηση!!! …πως μπορώ να την αποκτήσω?

       Υπάρχουν άνθρωποι που μας φαίνονται σα να έχουν γεννηθεί με αυτοπεποίθηση και άλλοι, οι οποίοι δε νιώθουν σίγουροι για τον εαυτό τους και βλέπουν το κόσμο σαν ένα επικίνδυνο και εχθρικό μέρος.

       Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη  να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας και αυτό γιατί η αυτοπεποίθηση δεν είναι πάντα η ίδια. Υπάρχουν καταστάσεις, στις οποίες νιώθουμε άνετα και με αυτοπεποίθηση ενώ σε άλλες καταστάσεις, δε νιώθουμε τόσο σίγουροι όσο θα θέλαμε. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί λόγοι  (πένθος, ανεργία, διαζύγιο κ.α.) που μας κάνουν για μια περίοδο (μικρή ή μεγάλη) να χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας. Συνεπώς, η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που όλοι μας έχουμε τα περιθώρια να τη βελτιώσουμε, για να νιώσουμε καλύτερα μέσα μας.
       Τι είναι, όμως, η αυτοπεποίθηση; Πολλοί από εμάς, όταν πηγαίνουμε σε μια καινούργια δουλειά θέλουμε να αποδώσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας ώστε να νιώθουμε το ίδιο καλοί με όλους. Αν βρεθούμε σε μια καινούργια παρέα, θέλουμε να μιλάμε με όλους και να διασκεδάσουμε χωρίς αμηχανία. Αν βρεθούμε σε μια σημαντική σύσκεψη, δε θέλουμε να νιώθουμε υποδεέστεροι από κανέναν. Θέλουμε να συμμετέχουμε όπως και οι άλλοι σε μια συζήτηση και να εκφράζουμε τη γνώμη μας. Θέλουμε να μιλήσουμε σε μια γυναίκα ή έναν άντρα που μας αρέσει χωρίς να φοβόμαστε. Η αυτοπεποίθηση, λοιπόν, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Δε θέλουμε να νιώθουμε κατώτεροι κανενός, αλλά θέλουμε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κατάσταση και να νιώθουμε άνετα. Να λαμβάνουμε ένα είδος “αυτο-επιβεβαίωσης”.
Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν τη κατανόηση του εαυτού μας, τη καλύτερη γνώση των ικανοτήτων μας, των ταλέντων αλλά και των αδυναμιών μας. Παράλληλα, προϋποθέτουν, την εκτίμηση των στοιχείων αυτών ώστε να μη τιμωρούμε τον εαυτό μας για κάτι που δε καταφέραμε αλλά και να μην επαινούμε παραπάνω από όσο πρέπει τις δυνατότητές μας! Προϋποθέτουν, την αποδοχή του εαυτού μας και εκείνων που μπορεί με αξιοπρέπεια να πετύχει!
“Γιατί δεν έχω αυτοπεποίθηση;”
Πρόκειται για μια πολύπλοκη ερώτηση και αυτό γιατί η απάντηση έρχεται από έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ευχάριστες εμπειρίες στη ζωή τους και άλλοι έχουν πολύ δυσάρεστες. Κάποιοι άνθρωποι ανατράφηκαν με συγκεκριμένο τρόπο και άλλοι με εντελώς διαφορετικό.
       Σαν άνθρωποι λαμβάνουμε πολλά ερεθίσματα από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και μαθαίνουμε να αντιδρούμε σε αυτά τα ερεθίσματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο και να έχουμε συγκεκριμένα συναισθήματα. Όταν τα συναιθήματά μας είναι δυσάρεστα, μαθαίνουμε να φοβόμαστε αυτές τις καταστάσεις. Π.χ.,όταν ο δάσκαλος κάνει μια ερώτηση στη τάξη και αντιδρά με φοβερό εκνευρισμό, επιπλήττοντας το παιδί και κοροιδεύοντάς το για τη “χαζή” και “άλογη” απάντησή του, το παιδί μαθαίνει να αντιδρά σε μια τέτοια κατάσταση με φόβο. Σταματά να μιλά στη τάξη, να συμμετέχει, να ρωτάει κάτι το δάσκαλό του και έχει διάφορα σωματικά συμπτώματα κάθε φορά που ο δάσκαλος μπορεί, λόγου χάρη, να το ρωτήσει πάλι κάτι (ταχυκαρδία, δύσπνοια, ιδρώτας). Πολλές φορές ο φόβος του γενικεύεται και σε άλλες καταστάσεις και φτάνει σε σημείο να φοβάται οποιοδήποτε πρόσωπο εξουσίας ακόμα και στην ενήλικη ζωή του.
       Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αξίζει να σκαλίζετε το παρελθόν σας. Μπορεί να είχατε τραυματικές εμπειρίες, τις οποίες, όμως πρέπει πλέον να ξεπεράσετε. Σας κάνει κακό να σκέφτεστε τι έγινε κάποτε. Το τώρα είναι που μετράει. Μη ξεχνάτε ότι εσείς φτιάχνετε το μέλλον σας και είμαι σίγουρη πως δε θέλετε να συνεχίσετε μια ζωή που δε σας προσφέρει ικανοποίηση και ευτυχία λόγω της έλλειψης αυτοπεποίθησής σας. Όλοι έχουμε ανάγκη να κάνουμε και να απολαμβάνουμε κάποια πράγματα.
       Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους αλλά την έχασαν για λόγους που τους είναι απόλυτα ξεκάθαροι. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποιους από αυτούς:
-Ψυχική ασθένεια. Το πιο συνηθισμένο είδος ψυχικής ασθένειας που μας κάνει να χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας  είναι η κατάθλιψη. Συνήθως, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να βγούμε από μια τέτοια κατάσταση και να αποκαταστήσουμε το κενό που δημιουργήθηκε στην αυτοπεποίθησή μας.
-Μακροχρόνιες σωματικές ασθένειες. Οποιαδήποτε ασθένεια μας αναγκάζει να απουσιάζουμε από τη δουλειά ή το σπίτι μας και να χάνουμε την επαφή μας με άλλα άτομα, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Αν πρόκειται για ένα έμφραγμα ή ένα δύσκολο χειρουργείο που μας καθήλωσε στο κρεβάτι του νοσοκομείου, ίσως, επιστρέφοντας στην καθημερινότητα, να δούμε πολλές αλλαγές, όπως ότι στη δουλειά μας κάποιος άλλος είναι αρμόδιος για τη θέση μας και τα κατάφερε πολύ καλά όσο καιρό ήμασταν απώντες. Τότε, μειώνεται το κύρος μας και πρέπει να παλέψουμε για να εδραιώσουμε τη θέση μας και να νιώσουμε αυτοπεποίθηση.
-Ανεργία. Όλοι νιώθουμε τρομερό άγχος όταν βρεθούμε άνεργοι. Αν σταθούμε τυχεροί και βρούμε γρήγορα δουλειά νιώθουμε καλύτερα. Αλλά αν υπάρξει καθυστέρηση, αυτό μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στην αυτοπεποίθηση και το ηθικό μας. Έτσι, δε θα νιώθουμε σίγουροι για τον εαυτό μας και πιθανότατα να τα παρατήσουμε, όσο βλέπουμε ότι η  κατάσταση δεν αλλάζει.
-Αποτυχία. Οποιαδήποτε αποτυχία δημιουργεί κενό στην αυτοπεποίθησή μας και κάθε φορά που αποτυγχάνουμε είναι σα να πέφτει ένα τουβλάκι από το τοίχο αυτο-επιβεβαίωσης που έχουμε χτίσει. Όσο πιο πολλά τουβλάκια πέφτουν τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες ο τοίχος να γκρεμιστεί.
-Διαζύγιο ή χωρισμός. Ένα διαζύγιο ή ένας χωρισμός αφήνει πάντα συναισθήματα απώλειας, αδικίας, θυμού και θλίψης και είναι πολύ δύσκολο, για τον οποιονδήποτε άνθρωπο, να βάλει πάλι σε τάξη τη ζωή του και να συνεχίσει. Έτσι, η ζωή φαντάζει πολύ δύσκολη και μπορεί να κλονίσει την αυτοπεποίθησή μας.
-Η απόκτηση παιδιών. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή των ανθρώπων που γεμίζει μεγάλες ευθύνες το γονιό. Συνήθως οι ευθύνες είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι μπορούσε να φανταστεί και η αίσθηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα ανεπάρκειας και συνεπώς ρήγμα στην αυτοπεποίθησή του.
       Αυτά είναι μερικά από τα γεγονότα ζωής που έρχονται μπροστά μας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουμε, ότι δεν είμαστε οι μόνοι που αντιμετωπίζουμε  τέτοια προβλήματα. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που τα βιώνουν ή τα βίωσαν κάποια στιγμή και όμως, κατάφεραν να τα διώξουν και να σταθούν στα πόδια τους. Το να έχουμε μια παθητική στάση αποδέχοντας το πρόβλημα, ίσως δε μας βοηθά όσο θα θέλαμε. Χρειάζεται αποφασιστικότητα για να οργανωθούμε και να προχωρήσουμε βαθιά μέσα στο πρόβλημα και πέρα από αυτό, ώστε να αποκτήσουμε και πάλι την αυτοπεποίθησή μας.
Πώς μπορώ να βελτιώσω την αυτοπεποίθησή μου;
-Σε μια πρώτη φάση είναι σημαντικό να κάνετε μια αυτοανάλυση. Κάντε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας, όπως:
  • Ποιες καταστάσεις με δυσκολεύουν περισσότερο;
  • Τι σωματικά συμπτώματα έχω και πότε τα βιώνω;
  • Τι σκέψεις κάνω σε αυτές τις καταστάσεις;
  • Πώς συμπεριφέρομαι σε τέτοιες καταστάσεις;
  • Πώς νιώθω όταν αντιμετωπίζω αυτές τις καταστάσεις;
  • Ποιοι άνθρωποι μειώνουν την αυτοπεποίθησή μου;
  • Τι σωματικά συμπτώματα/σκέψεις/συμπεριφορές/συναισθήματα έχω όταν έρθω αντιμέτωπος με τέτοιους ανθρώπους;
  • Ποιες καταστάσεις θα ήθελα περισσότερο να χειριστώ και να νιώσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;
  • Σε ποιες καταστάσεις νιώθω ικανός ότι μπορώ να ανταπεξέλθω;
-Δεδομένου ότι σε ορισμένες καταστάσεις νιώθετε ένταση και έχετε κάποια σωματικά συμπτώματα είναι σημαντικό να μάθετε να χαλαρώνετε. Μάθετε να ελέγχετε την αναπνοή σας και να χαλαρώνετε τους μύες του σώματός σας.
  • Συνήθως όταν είστε ήρεμοι δε χρησιμοποιείτε σχεδόν καθόλου τους μύες του θώρακά σας για να αναπνεύσετε αλλά τους μύες του στομάχου και το διάφραγμά σας. Μπορείτε να ακουμπήσετε το ένα χέρι στο στομάχι και το άλλο στο θώρακά σας, νιώθοντας το χέρι στο στομάχι να κινείται κανονικά και το άλλο να παραμένει ακίνητο. Κάντε το πολλές φορές ώστε να αρχίζετε να συνηθίζετε στη σωστή και ήρεμη αναπνοή. Μάθετε να χαλαρώνετε όλους τους μύες του σώματός σας.

-Σκεφτείτε δραστηριότητες που αποφεύγετε και αντιμετωπίστε τες. Θέστε στόχους! Κοιτάξτε γύρω σας και δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να επεκτείνετε τις εμπειρίες σας και να απολαύσετε περισσότερο τη ζωή.

  • Ξεκινήστε μια αθλητική δραστηριότητα. Ίσως δε ξέρετε να χορεύετε ή ίσως να υπάρχει κάποιο άθλημα που θα θέλατε να ξεκινήσετε (τέννις, βόλευ). Η καλή φυσική κατάσταση μας κάνει να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας και συνεπώς αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας.
  • Αφιερώστε τουλάχιστον μία ώρα στον εαυτό σας κάνοντας κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση. Μπορείτε να πάτε για ψώνια, να βάψετε τα νύχια σας αν είστε γυναίκα, να διαβάσετε ενδεχομένως ένα μυθιστόρημα, να κάνετε ένα χαλαρωτικό ντους. Γεμίστε τη μπανιέρα με καυτό νερό και αιθέρια έλαια και μείνετε εκεί για αρκετή ώρα. Κάντε μια βόλτα στη φύση. Αυτή η στιγμή είναι μόνο για εσάς και μην αφήσετε κανέναν να σας διακόψει.
  • Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ταλέντο κάπου. Ενδεχομένως να ξέρετε να ζωγραφίζετε ή να παίζετε κάποιο μουσικό όργανο. Ίσως έχετε κλίση στο να γράφετε ποιήματα ή βιβλία με όμορφες ιστορίες. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας και αναδείξτε τα ταλέντα σας. Μπορείτε να πάτε σε μια σχολή ζωγραφικής ή σε μια μουσική σχολή για να εξελίξετε ακόμα περισσότερο το ταλέντο σας. Αν είστε ήδη πολύ καλοί σε αυτό που κάνετε, αφιερώστε λίγη ώρα την ημέρα σε αυτό και δείξτε αυτό που καταφέρατε στους φίλους σας. Μπορείτε να καλέσετε την παρέα σας στο σπίτι και να παίξετε πιάνο ή κιθάρα. Σίγουρα θα νιώσετε πολύ όμορφα.
  • Αν το πρόβλημά σας είναι ότι δε μιλάτε με πολλά άτομα και νιώθετε άβολα, εκτός από μια αθλητική δραστηριότητα που μπορείτε να ξεκινήσετε, όπως είπαμε παραπάνω, η οποία θα σας δώσει την ευκαιρία να συναναστραφείτε και με άλλα άτομα, μπορείτε να πάτε σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο και να ταξιδέψετε με ένα γκρούπ. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μόνοι, που θέλουν να ταξιδέψουν. Άλλωστε,κάτι τέτοιο παράλληλα θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε ένα καινούργιο μέρος. Επίσης, πολλοί αθλητικοί σύλλογοι διοργανώνουν εκδρομές με γκρούπ για σκι, ορειβασία, καταδύσεις.
-Αν αμφισβητείτε έστω και λίγο αυτό που είστε, κάντε μια λίστα σε ένα χαρτί με δέκα θετικά χαρακτηριστικά του εαυτού σας (είτε εξωτερικά, είτε εσωτερικά). Κοιτάξτε στο καθρέφτη και προσπαθείστε να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτά. Νιώστε να αναδύονται στην επιφάνεια και να σας περιβάλλουν. Νιώστε θετική ενέργεια. Μπορείτε να γράψετε, επίσης, τις επιτυχίες σας όσο μικρές και αν είναι. Αν κάποια στιγμή θέλετε να πάτε σε μια καινούργια δουλειά και αμφιβάλλεται για το αποτέλεσμα, η λίστα αυτή θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε ποιοι είστε και τι ακριβώς πρέπει να βγάλετε από μέσα σας. Όταν συνειδητοποιήσετε τι έχετε καταφέρει είναι πιο εύκολο να το μεταφέρετε στον άλλον και να υποστηρίξετε τον εαυτό σας.
-Μπορείτε να κάνετε αλλαγές στην εμφανισή σας, αν αυτό είναι επιθυμητό και αν θεωρείτε ότι θα νιώσετε καλύτερα. Αν είστε γυναίκα, δοκιμάστε διαφορετικά μακιγιάζ που αναδεικνύουν σωστά το πρόσωπό σας. Μπορείτε να αλλάξετε το στυλ σας αν το επιθυμείτε και να δοκιμάσετε νέα ρούχα πάνω σας που ποτέ δε τα είχατε δοκιμάσει. Δοκιμάστε ένα καινούργιο χτένισμα. Αν είστε άντρας και δε νιώθετε καλά με το σώμα σας, μπορείτε να γυμναστείτε ή να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής. Ανανεώστε τη γκαρνταρόμπα σας.
-Παρατηρήστε το τρόπο που περπατάτε ή κάθεστε. Περπατάτε με το κεφάλι σκυμένο σα να απολογείστε για κάτι ή όταν κάθεστε καμπουριάζετε τους ώμους σας; Αποφεύγετε να κοιτάξετε τους άλλους στα μάτια και φαίνεστε απόμακροι; Αν η απάντηση σε όλα αυτά είναι “ναι”, τότε ίσως είναι καλύτερο να τα αλλάξετε. Τα πάντα πάνω μας μεταδίδουν ένα μήνυμα και αξίζει να αναζητήσετε οτιδήποτε έχετε τη δυνατότητα να βελτιώσετε.
-Και επειδή, είπαμε πως η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αφού ρωτήσετε τον εαυτό σας και συνειδητοποιήσετε ποιοι άνθρωποι σας κάνουν να νιώθετε άβολα και τι είναι αυτό που νιώθετε και σκέφτεστε κάθε φορά που έρχεστε αντιμέτωποι μαζί τους, να ρωτήσετε επίσης: “Που στηρίζω αυτό που σκέφτομαι; Τι αποδείξεις έχω; Πώς αλλιώς θα μπορούσα να το σκεφτώ;” Κάντε διάλογο με τον εαυτό σας και δείτε αν αυτό που σκέφτεστε στηρίζεται σε λογική βάση. Μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας, ξεκαθαρίστε αυτό που θέλετε και διεκδικήστε το από τους άλλους. Χρησιμοποιήστε φράσεις, όπως “θέλω να…”, “δε θέλω να…”, “διαφωνώ με…” και στηρίξτε το με επιχειρήματα.Σεμινάριο αυτοπεποίθησης.
Έχει παρατηρηθεί ότι η αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα το οποίο μοιάζει να εισβάλλει σε κάθε τομέα της ζωής του ανθρώπου και να προκαλεί μεγάλη αναστάτωση. Ίσως πρόκειται για το μοναδικό κομμάτι της ζωής μας που όλοι θέλουμε να βελτιωθεί.
Ελάτε να κάνουμε μαζί την αρχή!
Κάθε 3 μήνες, πραγματοποιείται μια καινούργια ομάδα αυτοπεποίθησης η οποία αποσκοπεί: α) στο να κατανοήσουμε την έννοια της αυτοπεποίθησης και τις καταστάσεις στις οποίες νιώθουμε λιγότερη ή μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, β) στο να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και γ) στο να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας.
Το σεμινάριο είναι ενεργητικό καθώς πραγματοποιηούνται μόνο πρακτικές, βιωματικές ασκήσεις.
Ολοκληρωνεται στο διάστημα των 3 μηνών και γίνεται μία δίωρη συνάντηση την εβδομάδα.
Η ομάδα δε ξεπερνά τα 8 άτομα ενώ το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 180 ευρώ.Επόμενο σεμινάριο, το Φεβρουάριο, του 2013.
Για περισσότερες πληροφορίες ή δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μου μηνυμα στο mail μου: eirinikoul87@yahoo.gr
Η αυτοπεποίθηση μπορεί να βελτιωθεί, αρκεί να το παλέψουμε και να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με σωστό τρόπο. Αν νιώθετε ότι σας λείπει η αυτοπεποίθηση ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε κάτι για αυτό.

 Έχετε ένα σωρό αποθέματα δύναμης μέσα σας που δε τα χρησιμοποιείτε στο έπακρό τους. Όλοι έχουμε. Αδικούμε τους εαυτούς μας και το ξέρουμε. Όλοι μας είμαστε περισσότερο ικανοί και επιδέξιοι από όσο φαίνεται…Μπορείτε να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Κάντε το στόχο ζωής. Πιστέψτε πως μπορείτε να το καταφέρετε και θα το καταφέρετε.” (Δρ Κένεθ Χάμπλυ)

[ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΩΣ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕΡΙΚΟΥ Ή ΟΛΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ SITE.  ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΘΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ]

επιμέλεια:

 



Αφήστε μια απάντηση