Αρχική   Διάφορα   Ζήσε το ρατσισμό στο «πετσί» σου για μια εβδομάδα!

Ζήσε το ρατσισμό στο «πετσί» σου για μια εβδομάδα!

Δεν είναι όλες οι εκφράσεις του ρατσισμού κραυγαλέες. Μερικές φορές, οι μικρές, ασήμαντες λεπτομέρειες, που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, είναι αυτές που κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Με αυτήν ακριβώς τη λογική, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την All Together Now, σχεδίασαν μια πρωτοποριακή εφαρμογή, η οποία έχει ως στόχο να δώσει στους χρήστες την ευκαιρία να αποκτήσουν μιας μορφής προσωπική εμπειρία από τη ρατσιστική αντιμετώπιση των άλλων.

Η εφαρμογή λέγεται Everyday Racism και έχει τα χαρακτηριστικά ενός διαδραστικού, εναλλακτικού ριάλιτι παιχνιδιού. Οποιος το «κατεβάσει», μπορεί να πάρει μια γεύση (για μια εβδομάδα) από το πώς είναι να ζεις ως μέλος μιας περιθωριοποιημένης μειονότητας στην Αυστραλία.

Πώς θα νιώσεις και πώς θα αντιδράσεις, βλέποντας ένα ρατσιστικό tweet σε βάρος σου;

Σύμφωνα με το thetoc υπάρχουν τρεις επιλογές «χαρακτήρων», οι οποίοι στηρίζονται σε πραγματικά πρόσωπα: η μουσουλμάνα Αϊσα, ο Αβορίγινας Πάτρικ και ο Ινδός φοιτητής Βιχάν. Από τη στιγμή που διαλέγεις χαρακτήρα, υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά «σενάρια», στα οποία συμμετέχεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται σχόλια στα social media, μηνύματα, e-mails και βίντεο -π.χ. ένα ρατσιστικό σχόλιο στο tweeter, ή μια ρατσιστική πλάκα κάποιου συναδέλφου ή συμφοιτητή.

Πώς θα αντιδράσεις, πώς θα αισθανθείς και πώς θα το διαχειριστείς; Στην εφαρμογή μπορείς βεβαίως να συμμετέχεις και ως ο εαυτός σου, προκειμένου να παρατηρείς πόσο μικρά καθημερινά κρούσματα ρατσισμού επηρεάζουν τους ανθρώπους γύρω σου.

Φιλοδοξίας της νέας εφαρμογής, η οποία διατίθεται δωρεάν, είναι να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, με την ελπίδα ότι θα επηρεάσει θετικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο. Ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή καταγωγής…

πηγη: [emeis.gr]

 



Αφήστε μια απάντηση