Αρχική   Για το παιδί   Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το παιδί μου;

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το παιδί μου;

O ύπνος θρέφει τα μωρά λέει μια λαϊκή παροιμία. Πόσες ώρες ωστόσο χρειάζεται το παιδί σας ανάλογα την ηλικία του;

Ο ύπνος δεν μας προσφέρει μόνο ξεκούραση. Για τα παιδιά κυρίως είναι μια διαδικασία κατά την οποία βάζουν σε μια σειρά τις εμπειρίες της ημέρας, αλλά ταυτόχρονα γίνονται και διάφορες νοητικές διεργασίες απαραίτητες για το «χτίσιμο» της συνείδησης. Φυσικά πολύ σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη του παιδιού.

Οι ώρες που κοιμάται ένα παιδί μπορεί να διαφέρει από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, αφού παίζουν σημαντικό ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως οι δραστηριότητες, ο χαρακτήρας του αλλά και οι συνήθειες της οικογένειας του. Παρακάτω ακολουθεί ένας ενδεικτικός πίνακας για τις ώρες που πρέπει να κοιμάται ένα μωρό ή ένα παιδί σε καθημερινή βάση ανάλογα με την ηλικία του.

Αναλυτικά:

12 μηνών: 12-14 ώρες

24 μηνών: 12-13 ώρες

3 ετών: 11-12 ώρες

4 ετών: 11 ώρες

5 ετών: 10,5-11 ώρες

6-7 ετών: 10 ώρες

8-11 ετών: 9-10 ώρες

12-15 ετών: 8-9 ώρες

16-18 ετών: 1-8,5 ώρες

*αποκλίσεις της τάξεως των 60-90 λεπτών θεωρούνται φυσιολογικές

σημαντικό: Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το παιδί σας θα πρέπει να πέφτει για ύπνο πριν τις 10 κάθε βράδυ έτσι ώστε έως τη 01.00 να έχει πέσει σε βαθύ ύπνο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ώρα είναι το κομβικό σημείο που δρα η αυξητική ορμόνη (υπεύθυνη για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας, η οποία βρίσκεται στη υπόφυση).

Πηγή

 



Αφήστε μια απάντηση